Hoe werkt het?

Ieder gezin, ieder kind en iedere behoefte is anders. Het is afhankelijk van de vraag van het gezin, welke soort ondersteuning het beste bij hen past. Onderstaand een aantal voorbeelden van ondersteuning:

1. Oppas aan huis

Deze ondersteuning is bedoeld voor ouders die behoefte hebben aan een oppas die de specifieke vaardigheden bezit om zorgtaken over te kunnen nemen. Als oppas aan huis pas je een aantal uur per week/maand op het kind (of kinderen) van het gezin, afhankelijk van de behoefte. Dit gebeurt bij het vraaggezin thuis. De ouders kunnen op deze momenten even tijd aan zichzelf spenderen door bijvoorbeeld een avondje uit te gaan of te gaan sporten.

2. Opvang bij een gastgezin

Deze ondersteuning vindt overdag of ‘s avonds – 1 dagdeel – plaats in de thuissituatie van het gastgezin óf bij het vraaggezin (afhankelijk van de behoefte). Deze manier van ondersteunen kan ook worden ingezet als ouders met eigen specifieke problematieken te maken hebben.

3. Logeren bij een gastgezin

Voor enkele vraaggezinnen zijn wij op zoek naar gastgezinnen waar een kind af en toe een nachtje mag komen logeren. Dankzij deze ondersteuning hebben ouders even tijd voor zichzelf of kunnen zij meer tijd besteden aan de andere kinderen in het gezin. Deze ondersteuning kan ook worden ingezet als ouders met eigen specifieke problematieken te maken hebben.

Er zijn dus verschillende manieren waarop jij een vraaggezin kunt ondersteunen. Welke manier het meest geschikt is, hangt af van jouw voorkeur, ervaringen/achtergrond, beschikbaarheid en de vraag van een gezin. Wij denken graag met je mee over de optie die het beste bij jou past. Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan bij Steun door jou.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou als oppas/gastgezin? Meld je dan aan bij Steun door jou.

Het proces na jouw aanmelding

Ben je enthousiast geworden en heb je je aangemeld als ondersteuner? Super! Jouw aanmelding komt binnen bij ons expertise team. Zij zullen contact met je opnemen om een persoonlijk gesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen jouw wensen, motivatie en ervaring worden besproken. Ook zal alvast gekeken worden wanneer jij beschikbaar bent om ondersteuning te bieden.

Vervolgens zal het expertise team op basis van jouw wensen kijken of dit overeenkomt met de wensen van een gezin. Is er een match tussen jouw wensen en de wensen van een gezin? Dan vindt er een kennismakingsgesprek plaats tussen jou en de ouders. Na de kennismaking zal Steun door jou zowel jou als de ouders vragen of er een match is.

Is er een match? Super! Dan kunnen jullie zelf afspraken maken over de precieze invulling.
Is er geen match? Helaas, dan zoeken we gewoon verder!

Wij zorgen daarnaast voor een aanspreekpunt waar inhoudelijke vragen aan gesteld kunnen worden over de zorg. De praktische afspraken zoals het aantal uren en hoe vaak ondersteuning geboden wordt, dat mogen jullie zelf invullen.