Skip to main content

Hoe werkt het?

Ieder gezin, ieder kind en iedere behoefte is anders. Het is afhankelijk van de vraag van het gezin welke ondersteuning het beste past. De ondersteuning kan ook worden ingezet als ouders, naast de extra zorg en ondersteuning voor hun kind(eren), met eigen specifieke problematieken te maken hebben.

Deze vormen van ondersteuning zijn mogelijk:

1. Oppas aan huis

Deze ondersteuning is bedoeld voor ouders die behoefte hebben aan een oppas die de specifieke vaardigheden bezit om zorgtaken over te kunnen nemen. De oppas aan huis past een aantal uren per week/maand op het kind (of kinderen) van het gezin, afhankelijk van de behoefte. Dit gebeurt bij het vraaggezin thuis. De ouders kunnen op deze momenten even tijd aan zichzelf spenderen door bijvoorbeeld een avondje uit te gaan of te gaan sporten.

2. Opvang bij een gastgezin

Deze ondersteuning vindt overdag of 's avonds plaats in de thuissituatie van het gastgezin. Afhankelijk van de behoefte van het vraaggezin en de mogelijkheden van de ondersteuner kan afgesproken worden deze opvang bij het vraaggezin thuis te doen. 

3. Logeren bij een gastgezin

Voor enkele vraaggezinnen zijn wij op zoek naar gastgezinnen waar een kind af en toe een nachtje mag komen logeren. Dankzij deze ondersteuning hebben ouders even wat meer tijd voor zichzelf of kunnen zij meer tijd  aan de andere kinderen in het gezin. 

Er zijn dus verschillende manieren waarop een vraaggezin ondersteund kan worden. Welke manier het meest geschikt is, hangt af van de vraag van het gezin en de voorkeur, ervaring/achtergrond en beschikbaarheid van de ondersteuner. Wij denken graag mee over de opties die het beste bij gezin en ondersteuner passen. 

Krijg je een vergoeding voor je inzet voor Steun door jou? 

  • Als oppas ontvang je in veel gevallen een financiële vergoeding van de ouders. Het oppastarief wordt onderling overeengekomen. Soms is er geen vergoeding. 

  • Gastgezin ben je op vrijwillige basis. Je ontvangt hiervoor geen financiële vergoeding. Door jouw inzet help je een gezin enorm en ontwikkel jij jezelf tevens als persoon!

Denk je dat Steun door jou iets kan betekenen voor jou en je gezin? Kijk bij 'Voor wie' wat je dan moet doen. 

Ben je enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden voor jou als oppas/gastgezin? Meld je dan aan bij Steun door jou.

Het proces na jouw aanmelding als ondersteuner

Ben je enthousiast geworden en heb je je aangemeld als ondersteuner? Super! Wij zullen contact met je opnemen om een persoonlijk gesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen jouw wensen, motivatie en ervaring worden besproken. Ook zal alvast gekeken worden wanneer jij beschikbaar bent om ondersteuning te bieden. Omdat je met kwetsbare kinderen werkt, is om ondersteuner te kunnen worden een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Hoe dat gaat, bespreken we ook in ons kennismakingsgesprek. 

Vervolgens kijken wij of jouw wensen en mogelijkheden overeenkomen met de wensen van een gezin. Als dat zo is vindt er een kennismakingsgesprek plaats tussen jou en de ouders. Na de kennismaking zal Steun door jou zowel jou als de ouders vragen of er een match is. 

Is er een match? Super! Dan kunnen jullie zelf afspraken maken over de precieze invulling.
Is er geen match? Dat kan. Dan zoeken we gewoon verder naar een ander vraaggezin!

Wij zorgen daarnaast voor een aanspreekpunt waar inhoudelijke vragen over de zorg aan gesteld kunnen worden. De praktische afspraken zoals het aantal uren en hoe vaak ondersteuning geboden wordt, worden in onderling overleg tussen vraaggezin en ondersteuner afgesproken.