Steun voor jou

Waarom is dit initiatief er?

Een kind dat extra zorg en ondersteuning nodig heeft, vraagt van jou als ouder vaak net iets meer. Je kunt de zorg niet altijd uit handen geven aan iemand uit de omgeving, omdat niet iedereen de juiste zorg en aandacht richting jouw kind kan bieden. Jouw buurmeisje vragen om een avond op te passen op jouw kind is dan ook geen optie. Juist voor jou is het belangrijk dat je even op adem komt, om vervolgens weer door te gaan. Door jou de mogelijkheid te bieden om zo nu en dan te ontspannen, kun je de zorg voor jouw kind beter aan. Hier ben je niet alleen zelf als ouder, maar is ook jouw kind bij gebaat.

Om deze ademmomentjes te kunnen realiseren, zijn PSW en ‘s Heeren Loo, samen met de Noord-Limburgse gemeenten Gennep, Bergen, Horst aan de Maas en Peel en Maas, een initiatief gestart om ouders/gezinnen te helpen. Steun voor jou helpt door gezinnen die steun nodig hebben, te koppelen aan mensen die iets voor een ander willen betekenen.

Kun je steun gebruiken?

Meld je dan aan bij de gezinscoach of toegang jeugd bij jouw gemeente. Samen bekijk je waar jullie behoefte ligt als gezin en melden jullie je aan voor Steun voor jou. Steun voor jou gaat vervolgens op zoek naar een oppas of gastgezin. Steun voor jou screent de oppas of het gastgezin op de juiste ervaring en vaardigheden voor jouw kind. Steun voor jou is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die zich overbelast voelen en behoefte hebben aan steun zodat het gezin weer in balans komt.

Iets voor jouw gezin?

Voel je je als ouder overbelast en heb je behoefte aan steun maar kun je de zorg voor jouw kind niet zomaar uit handen geven, dan is Steun voor jou iets voor jullie. Of je steun nodig hebt, herken je onder andere aan:

- Je voelt je overbelast als ouder of als gezin doordat jouw kind extra zorg en ondersteuning nodig heeft. Je bent op zoek naar balans binnen jouw gezin.
- Je vindt het lastig om de zorg uit handen te geven omdat jouw kind specifieke zorg nodig heeft.
- Jouw eigen omgeving wordt al veel ingezet bij de zorg van jouw kind
- Je hebt weinig rust om op adem te komen of om aandacht te geven aan andere kinderen binnen het gezin.

Afhankelijk van de behoeften kijken we of we een geschikte match kunnen vinden met een gastgezin of oppas. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk.